Har du været nede og ligge på tværs af en pukkel, er du blevet påkørt af en vildfaren ski-ven, eller er du skvattet af liften og har vrikket om, så kunne det godt se ud, som om resten af ferien skal tilbringes i sofaen frem for på pisterne.

Det kan du selv gøre

Men med lidt tålmodighed er der faktisk en del, du selv kan gøre for at komme på ret køl igen. Skifysioterapeut Tom Wedele Petersen fra CityFys A/S giver her en række gode råd til, hvordan du kommer hurtigt over småskaderne:

”Alle kan udføre det, vi kalder akut skadesbehandling, RICE. Det står for Ro, Is, Compression og Elevation. Ro betyder selvfølgelig en pause fra pisten, og is skal holdes på skaden i ca. 20 minutter ad gangen. Husk at lægge et viskestykke imellem is og hud, så du ikke får forfrysninger. Compression skal være en elastisk forbinding, der er tilstrækkelig stram til at begrænse hævelsen, men ikke så stram, at den stopper blodomløbet. Og til sidst er der elevation, der betyder, at skaden, for eksempel knæet, skal hæves op over hjertehøjde. Det er altså ikke nok at lægge benet op på en stol – det skal helt op i luften.”

Er skaden ikke så alvorlig, er det i nogle tilfælde muligt at genoptage skiløbet igen efter en mindre behandling. Det gælder for eksempel fingerskader.

”En skade på tommelfingeren – for eksempel et ledbånd, der er forstrakt, kan behandles med indbinding i tape. Og så kan man som regel godt komme på ski igen kort tid efter,” siger skifysioterapeuten.

Lidt kan blive værre

Andre gange skal man være opmærksom på, at en lille skade kan udvikle sig til noget mere alvorligt:

”Hvis man hæver op, så er det signal om, at der er en skade, og den skal undersøges. Så søg læge eller fysioterapeut lokalt, så du ikke risikerer at gøre ondt værre. Har du mange smerter, og er området hævet, skal du holde dig fra skiløb, så det kan kræve lidt tålmodighed. Især med knæene skal man være meget påpasselig. Her kan det være meget alvorligt, og selvom det umiddelbart bare er en småskade, kan det hurtigt udvikle sig til en stor skade. Det er ikke ualmindeligt, at folk drager ud på skiene, selvom de er småskadede, og i den forbindelse pådrager sig en langt større skade,” fortæller Tom Wedele Petersen.

Forskel på skader

Afhængig af, om du løber alpint, langrend eller på snowboard er der desuden forskel på de skader, du risikerer at få. Er du til fart, pukler og to ski, skal du særligt passe på knæ, tommelfingre, skuldre og hoved.

Er du til nydelsesfuld natur-ski på langrend, er det speciel anklerne, du skal være opmærksom på. Og er du vild med at sætte begge ben på ét bræt og kaste dig ud på et snowboard, så vær opmærksom på hovedet, ryg, ankler og håndled.

Vil du gerne forebygge, at du havner på sofaen en anden god ski-gang, har Tom Wedele Petersen også fem gode råd til forebyggelse af skader:

1. Træning hjemmefra
Sørg for at være i god grundform inden skiferien, så kroppen er i stand til at optage mere ilt i musklerne og derved kan klare mere. Træningen skal starte i god tid, fordi det tager tid for muskler, sener og ledbånd at udvikle sig.

2. Tag på skiskole
På skiskole kan teknikken komme i orden. Jo bedre teknik, jo færre styrt – og dermed færre vrid og skader.

3. Indstil bindingerne korrekt
Forkert indstillede bindinger forårsager mange knæskader.

4. Varm op om morgenen
Få gang i systemet og gerne allerede efter første lifttur, så du ikke når at blive kold igen, mens du sidder og venter i liften.

5. Brug knæbind og hjelm
Tag et knæbind i for eksempel neopren på, der giver en god, varm fornemmelse i knæet. Og så selvfølgelig hjelm, der beskytter hovedet mod de værste styrt.